Klub Dobrego Rolnika w Strzelnie proponuje zainteresowanym rolnikom cykl wieczornych wideokonferencji na wybrane przez siebie tematy.
W nawiązaniu do zorganizowanej w Strzelnie, przez działający przy parafii pw. św. Trójcy w Strzelnie Klub Dobrego Rolnika wraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 19 lutego konferencji dla rolników poświęconej rozwiązaniom w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolnych Klub Dobrego Rolnika w Strzelnie proponuje zainteresowanym rolnikom cykl wieczornych wideokonferencji na wybrane przez siebie tematy. Wiosną przeprowadzony zostanie cykl szkoleń on-line pod wspólną nazwą Wdrożenie probiotechnologii wiosną - Wdrażanie metodyk naturalnej uprawy i naturalnego chowu.\
W programie poruszane będą tematy związane z tym, jak uprawiać glebę, by osiągać wysokiej jakości plony, jakie znaczenie dla wzrostu roślin ma uprawa gleby, jak wdrażać metodykę naturalnej uprawy i naturalnego chowu, jak pożyteczne mikroorganizmy wpływają na jakość wody i paszy oraz jakie korzyści przynosi biohigienizacja po zakończeniu cyklu chowu. Dzięki udziałowi w cyklu szkoleń rolnicy, jak powiedział moderator Forum Zimowych Spotkań Klubu Dobrego Rolnika Strzelnie dr Ryszard Stanek, poznają praktykę i doświadczenia doradców oraz użytkowników probiotechnologii, wzbogacą swoją praktykę o nową wiedzę o znaczeniu mikroorganizmów dla gleby, roślin i zwierząt, poznają najlepsze naturalne rozwiązania dla rolnictwa oraz konkretne wyroby umożliwiające ich wdrożenie, a także otrzymają materiały szkoleniowe oraz odpowiedzi na zadane pytania.
Spotkania realizowane będą na platformie Zoom w poniedziałki i czwartki o 19.00 pod linkiem.
Harmonogram szkoleń:
17 marca - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie warzyw korzeniowych i buraka cukrowego.
21 marca - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie owoców pestkowych, owoców ziarnkowych.
24 marca - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie truskawki.
28 marca - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie warzyw kapustnych.
31 marca - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie pomidora i ogórka gruntowego.
4 kwietnia - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie kukurydzy.
7 kwietnia - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie borówki amerykańskiej.
11 kwietnia - Wdrożenie probiotechnologii wiosną w uprawie porzeczki i maliny.
21 kwietnia - Wdrożenie probiotechnologii w chowie i hodowli.
25 kwietnia - Wdrożenie probiotechnologii w chowie i hodowli drobiu.
28 kwietnia - Wdrożenie probiotechnologii w chowie i hodowli trzody.
Magdalena Lachowicz, 16 III 2022