W związku z nowelizacją ustawy Prawo telekomunikacyjne informujemy o korzystaniu przez stronę palukimogilno.pl z plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie.

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Testimonials

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Sandro Rosell
FC Barcelona President
Chcesz wysłać wiadomość do redakcji? Napisz na nasz adres e-mail

Członkinie KGW Kanwa oraz kucharz Łukasz Muciok prezentują kaczki i gęś upieczone na różne sposoby fot. Paweł Lachowicz

21 listopada członkowie Stowarzyszenia KGW Kanwa w Orchowie podsumowali projekt pn. Gotowanie to wyzwanie-kulinaria patriotyczne. 

Projekt realizowany był w gminie Orchowo, w pobliżu miejsca, gdzie stykały się granice trzech zaborów: pruskiego, austriackiego i rosyjskiego. Tematem warsztatów była kuchnia wielkopolska. A jak wielkopolska to musiała być pyra, kaczka, gzik, czarnina, kiszona kapusta. Cały projekt podzielony był na trzy warsztaty, w których oprócz dorosłych uczestniczyły też dzieci. Warsztaty przeprowadził Łukasz Muciok – zapalony kucharz, miłośnik jadła regionalnego, animator i twórca kultury oraz autor strony kulinarnej „Marka sama w sobie”. Podczas podsumowania projektu uczestnicy mieli możliwość skosztowania dań przygotowanych przez orchowskie gospodynie. Odbyła się też część artystyczna w wykonaniu najmłodszych mieszkańców gminy. Projekt sfinansowany został w ramach projektu przez Lokalną Grupę Działania Światowid z Małachowa Szemborowice. Szerzej w papierowym wydaniu tygodnika Pałuki i Ziemia Mogileńska w czwartek, 29 listopada.

Więcej zdjęć w naszej galerii, a film w zakładce Filmy.

Paweł Lachowicz, 23 XI 2018

Sklep